Cam, Tasarım

Vitray Teknikleri


VİTRAY ÇEŞİTLERİ  (AYNA VİTRAY, AYNA RESİM SANATI)


Ayna Resim Sanatı, yapılacak olan tasarımın önce eskiz ile birlikte aynaya çizim yapılır. Ana hatlar ayna bırakılacak şekilde kazıma yöntemi ile trans paran veya mat boyama yöntemi ile karışık teknik kullanılarak gölgelendirme yapılır.


Ayan cam üzerine resim sanatını, tarihsel fotoğrafları marka, amblemleri estetik desenler, sanat eserlerinin reprodüksiyonlarını uygulamaktayız.


Ayna resim sanatında sanatsal malzemelerle özel teknik kullanarak ayna resim sanatı gerçekleştirmeyiz kullandığımız teknik firmamıza aittir.


Ayna resim sanatında, aydınlatma sisteminde LED kullanılmaktadır.

 

VİTRAY  (Vitray, Vitraylar, Vitraya)


Vitray sanatının yaşam kaynağı ışıktır. Gün ışığının doğması ve batımına kadar olan görselliği ışıklı resim sanatını oluşturur. Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrılan özelliği ise yapılan eserin aynı kalmayışıdır, ışık değişimlerinde ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle farklı görsellik kazanır.


Vitrayın malzemesi az ya da çok saydam olduğundan; arkadaki objelerin ışığın etki ve değişimiyle vitraya hayat katmaktadır. Kısacası; “Cama Can Katıyoruz.“

 

 

TİFFANY   VİTRAY


(Tiffany Stained Glass) Tiffany vitray yapımı eskizlerin çiziminden sonra camların (Opal cam, katedral cam, buzlu cam ve çeşitli renkli ithal camlar kullanılır.) Yardımcı materyaller ile istenilen motif elmas yardımıyla kesimi yapılır. Uygulanan motif formu verildikten sonra bakır folyo camın dört tarafına sarılır. Tiffany lehimi veya lehim ile havya yardımıyla lehimlenir.
Klasik vitray tasarımın öncülüğünde doğan vitray sanatı, özgün tasarımların yaratılmasında öncülük etmektedir.
Vitray Sanatının Tarihsel Süreci:
Vitray sanatının doğuşu, ana maddesi olan camın icadıyla yakından ilgilidir.
Camın kullanışı çok eski yıllara dayanmaktadır. Bunlar volkanik olaylar sonucu meydana gelen (tabii) camlardır.
İlk cam yapımı üfleme aletinin icadıyla Mısır’da başlamıştır. Bu teknik daha sonra Finike, Yunanistan ve Romalılar tarafından kullanıldı.
Vitray VII Y.Y. Araplar daha sonra Türkler tarafından kullanılarak sanat değeri yüksek örnekler ortaya konulmuştur.
Vitray sanatı Hıristiyanların ibadet yerlerindeki yapılarda(kilise, katedral, patrikhane, manastır) kullanılmıştır
Türklerde ise diğer yapıların dışında da kendini göstermiştir. Cami, türbe vb. yapıların yanında saray, köşk, kasır, kütüphane ve evlerde bol şekilde kullanılmıştır.

 

SİYAH CAM


Tiffany vitraya en yakın görünümü sağlayan bir uygulamadır. İstenilen eskizlerin oluşması sonrasında ince hatlar siyah bırakılarak, sanatsal boyama tekniği ile beğenilerinize sunulur. İstenildiği takdirde siyah camın gerekli yerleri kendi renginde bırakılır. Desen konusunda sınır tanımayan bu uygulama şeklimiz camla canlılığı ve estetik dokunuşları mekânlarımıza dâhil eder.


Siyah cam uygulamalarımız resimsel öğelerle firmamıza ait özel bir uygulamadır.


Arkasına kurduğumuz aydınlatma sistemi(ışık oyunları)ile renklerde, canlılık ve boyut kazandırarak beğenilerinize sunmaktayız.

 

PLEKSİ & AYNA (Pleksiglas)


Cam kadar saydam ve yarı saydam olan pleksi işlenebilen, hafif bir yapısı vardır. Camdan daha dayanıklı ve hafiftir. Pleksi; saydam ve ayna olmak üzere iki çeşit kullanılmaktadır.


Çağdaş estetiğe sahip olan pleksi olağanüstü ışık yansımaları yaratmakla birlikte sanatsal üretimde kullandığımız ideal materyallerden biridir.


Pleksi ayna üzerine istenilen deseni resimsel öğeleriyle aktarmaktayız. Uygulama yöntemi elde kazıma yöntemi ile boyamanın yanı sıra ebru boyama tekniğini uygulamaktayız.


Pleksi vitray dış ve iç mekânlarda, arka aydınlatma sistemi ile rahatlıkla kullanılmaktayız.